Brouwerij Angarde

brouwerij angarde

Angarde! Met de roerstok in de hand gaan de 3 heren van microbrouwerij Angarde ten strijde. Zo willen ze Kaprijke, het Meetjesland en iedereen die dat wie wil kennis laten maken met hun bieren. Hun filosofie? Unieke bieren om te delen met vrienden!

In mei 2021 brachten Ewald Serraes, Koen van Hoecke en Bart Lybaert hun eerste bier op de markt. Barbute was het eerste geesteskind dat uit de 100 liter installatie vloeide, een die ze op de kop konden tikken bij brouwer op rust Noël Van Ginderachter van de gelijknamige brouwerij uit Erpe-Mere.

De microbrouwerij is gelegen in de Vrouwstraat 25 in Kaprijke, verscholen achter een mooie idyllische schuur of Angär volledig ingericht als bar waar het houtvuur zachtjes knettert en de warme gezelligheid alleen nog maar groter maakt. Het is daar waar ik de 3 mannen mocht ontmoeten voor een aangenaam gesprek over waar ze heen willen en wat de plannen zijn, met ook een preview of voorsmaakje voor hun nieuwste bier dat vanaf deze week uitgebracht wordt.

Die prachtige locatie is trouwens de thuisbasis van vzw Angar waar Koen stichter en voortrekker van is, een vzw dat lokaal en creatief talent een kans en podium bied om aan het grote publiek hun talent tentoon te stellen. Met deze vzw brachten ze in 2019 al eerder eens bier op de markt, in samenwerking met Mathias Vanoverschelde van brouwerij ’t Atelier.

De Angar waar af en toe leuke events door gaan

Wat deze 3 heren verbindt met elkaar? Allen zijn ze geboren in maart 1981 en zijn ze van Kaprijke afkomstig, dat schept al direct een band en sindsdien gaan ze als het ware als 3 musketiers door het leven. Vanaf ze wettelijk mochten (of misschien al van even daarvoor) proefden ze geregeld al eens van gerstenat, zo veel en vooral zoveel mogelijk verschillende bieren om te weten wat ze wel goed vonden en wat niet.

Na die vele jaren van proeven, op een (misschien licht benevelde) oudejaarsavond in 2020 kwamen Koen en Ewald op het idee om hun eigen bier te gaan brouwen en het liefst van al in een eigen brouwerij. Het duurde dan ook niet lang eer die plannen concreter werden. Bart was heel geïntrigeerd door die plannen waardoor hij mee op de kar sprong en toen ging het wel heel snel.

In februari werd de vennootschap opgestart, in maart de brouwzaal ingericht om de maand erna da installatie te plaatsen en toen ze groen licht kregen de maand erna konden ze gelijk hun eerste bieren brouwen onder toeziend oog van Mathias Vanoverschelde. Brouwerij Angarde was geboren!

In het dagdagelijkse leven hebben de heren geen enkele link met bier of brouwen, dat maakte het geheel een extra uitdaging, maar een die ze met open vizier aan gaan en onder het motto ‘al doende leert men’ zijn ze er in gesprongen. Klaar om de Kaprijkenaren en eigenlijk alle andere bierliefhebbers te laten genieten van lekker lokaal bier.

Alle bieren krijgen trouwens namen mee gelinkt aan de middeleeuwen, dus met een bier van brouwerij Angarde haal je zo ook een beetje geschiedenis op tafel en in je glas.

Wat mogen we verwachten van brouwerij Angarde?

Met brouwerij Angarde zijn ze niet zozeer van plan om bierstijlen à la NEIPA, Berliner Weisse of black ipa uit hun ketels te gaan laten vloeien. Betekent dat dan dat ze gaan voor het saaie en klassieke bier? Dat zeker niet!

Blonde bieren zullen zeker het grootste aandeel krijgen in het gamma van brouwerij Angarde, bruin bier wordt nu eenmaal minder gedronken dan blond bier maar dat komt er zeker nog wel aan. Maandelijks (of toch ongeveer) willen ze graag een bier gaan voorstellen, een hele uitdaging maar niets is teveel. Voor wie trouwens hun debuutbier gemist heeft, binnenkort gaan ze werken aan een gefinetunede editie van hun ‘Barbute’, Een rijk blond bier in een lichte tripelstijl met sinaastoetsen.

Naar de toekomst toe willen ze graag een paar vaste bieren hebben om die dan in grote schaal te laten brouwen en met hun eigen installatie zouden ze de maandelijkse ‘speciallekes’ gaan brouwen. Een leuke gedachte en ik ben dan ook benieuwd wat er verder uit de ketels gaat vloeien. Het belooft alleszins een vloed aan leuke experimenten te worden.

Deze donderdag komen ze met een zware tripel genaamd ‘TABAR’ op de markt, en zwaar mag je letterlijk nemen met een alcoholgehalte van om en bij de 11%. In primeur kreeg ik deze al te proeven en die smaakte veelbelovend. Veel meer kan en mag ik er nog niet over zeggen behalve.. bestellen maar!

vlnr. Bart Lybaert, Ewald Serraes en Koen Van Hoecke in hun microbrouwerij.
Op welke manier onderscheiden hun bieren zich dan van al die andere?

Niet zozeer in stijl maar wel in smaak en ook het feit dat de bieren enkel in 75 cl flessen op de markt komen. Het doel is echt wel om bier te maken om gezellig samen te drinken en mensen te verbinden. Ook is het de bedoeling van brouwerij Angarde om bieren te gaan maken die uniek zijn, dat door gebruik te gaan maken van kruiden of andere toevoegingen en ook niet de meest voor de hand liggende. Zo was er hun Brigandine met vlierbloesemsiroop en ook in hun aankomend bier de Tabar zit er iets speciaal maar wat? dat houden we als verrassing.

Van al dat praten en typen krijg je al eens dorst!

Dat we nog veel te proeven zullen krijgen van brouwerij Angarde is een feit.. maar graag stel ik jullie 2 recente creaties voor.. Cimier en Arbalette, respectievelijk een tripel en IPA.

Cimier

Met deze tripel van 8.3% vol. brengen ze een fijne tripel die balanceert op klassiek maar toch eigenwijs. Een zoetmoutige geur met bovenal fruitige toetsen van abrikoos en muskaatdruiven.

Zoals het hoort bij een tripel komt hij gelijk binnen met een moutige en lichtzoete smaak die door zijn fijne bitter ook wel weer droog trekt in de afdronk die ook een vleugje alcohol omvat en zo je mond verwarmt.

Waar de naam vandaan komt? Een cimier is een versiersel dat je bovenop een ridder zijn helm ziet wanneer het vizier gesloten is.

Geniet er van bij een stukje gerijpte kaas of gebakken vis.

Arbalette

De Arbalette is een zachte en frisse IPA van 6.1% vol. die we eerder ingetogen kunnen noemen maar wel karakteristiek. Een zacht boeket van citrus en bloesems met ook hier de mouten die er goed in doorkomen.

De smaak is dan wel weer bitter maar niet dominant, de perfecte ipa voor wie niet in to überbittere bieren is. Denk hierbij eerder een een zachte pompelmoesbitter. Dit alles wordt gevolgd door een zachte afdronk.

Een bier dat goed tot zijn recht zou komen bij een smeuïge roodbacteriekaas als herve of bij zomerse salades met fruit of kip.

De naam dankt het bier aan een kruisboog.

Zelf benieuwd geworden naar de bieren?

Wil je graag een van de bieren van brouwerij Angarde te pakken krijgen? Surf dan naar de website en bestel een van de flessen. Wees wel op tijd want de oplages zijn telkens beperkt. Verzenden doen de heren (nog) niet maar je kan jouw fles(sen) gaan afhalen op de boerenmarkt in Kaprijke elke zaterdagvoormiddag.


BROUWERIJ ANGARDE

Vrouwstraat 25

9970 Kaprijke

www.brouwerijangarde.be

info@brouwerijangarde.be

Artikel delen op facebook!

Lees hier alle andere artikels.

Aanbevolen artikelen

Een reactie achterlaten

Dit foutbericht is alleen zichtbaar voor de WordPress beheerders

Fout: geen feed gevonden.

Ga naar de Instagram feed instellingenpagina om een feed te maken.