De Oude Gueuze Tilquin is een bier van spontane gisting, een gueuze dus. Het bier bestaat uit een mengeling van lambiekbieren van 1, 2 en 3 jaar oud. Maar zelf brouwen doen ze bij Tilquin echter niet, ze zijn louter een stekerij.
- BROUWERIJ Tilquin
- HERKOMST Bierghes, België
- KLEUR Blond
- STIJL Oude Gueuze
- ALCOHOL 7% vol.
- SERV.TEMP. 7°c.
- GLAS Een klassiek geribbeld pils/gueuzeglas
BIEROMSCHRIJVING
De Oude Gueuze Tilquin heeft een diepblonde kleur met een schuimkraag dat iets sneller verdwijnt, wat eigen is aan gueuze door het gebruik van overjaarse hoppen. In de geur heb je de typische brettgeuren die eerder aan iets dierlijks als een paardenvacht doet denken, maar evenzeer komt er het citrusfruit en zelfs perzik en abrikoos door.
De smaak start niet direct heel zuur maar kom eerder als mals over met zelfs een licht zoetig puntje. De malse zuurtegraad blijft dan wel tot in de afdronk hangen maar wordt goed gedragen door zijn body.
Voor wie niet de grootste gueuzedrinker of liefhebber is kan deze Oude Gueuze Tilquin zeker in de smaak vallen.
OVER DE BROUWERIJ EN HET BIER
Zoals in de inleiding al aangehaald werd is Tilquin geen echte brouwerij maar eerder een stekerij. Deze stekerij werd in 2009 opgericht door Pierre Tilquin.
Ervaring deed Pierre op bij andere stekerijen en brouwerijen zoals Huyghe, Oud Beersel en 3 fonteinen.
Dat er een nieuwe stekerij bijkwam in België is trouwens niet alledaags want het is een bierstijl dat niet bij elke Belg of zeg maar bij uitbreiding vele bierliefhebbers geliefd is. Het is trouwens de eerste en enige stekerij in het Waalse gewest.
Bij Tilquin wordt er wort opgekocht bij onder andere Boon, Girardin, Lindemans en Cantillon. Die wort werd aan de lucht gekoeld waardoor deze de nodige wilde gistbacteriën meekrijgt. Deze wort, dat trouwens met overjaarse hop gemaakt is om zo geen bittere smaak te krijgen, gaat dan bij Tilquin op houten vaten om te gisten en rijpen. Zo krijgt hij zijn zurig maar tegelijk mals karakter.
Later wordt dan een mengeling gemaakt van deze lambiekbieren. Vaten met lambiekbier van 1 jaar, 2 jaar en 3 jaar worden met elkaar gemengd of gestoken zoals dat heet. Vandaar de term Gueuzestekerij. En het is dat product dat dan de naam gueuze krijgt.
De Oude Gueuze Tilquin gaat na het steken dan nog eens 6 maand gaan hergisten op fles minstens, dit om nog extra smaak te krijgen.
Als de gueuze jong is heb je echt nog dat zoete en het fruit in het bier, maar de oude gueuze is echt een bier dat gemaakt is om lang te kunnen bewaren, maar daar heb je karakter voor nodig!
FOODPAIRING
De Oude Gueuze Tilquin past het beste bij frisse gerechten met garnalen, witte asperges en geitenkaas, ofwel harde gerijpte schapenkaas. Ook bij een malse hoevekip uit de oven kan deze perfect passen.
Dit bier zit ook als een van mijn tips voor een heerlijke kaasplank, maar dat artikel komt later nog op de site.
GUEUZERIE TILQUIN
CHAUSSÉE MAÏEUR HABILS 110
1430 BIERGHES (REBECQ)
Website : www.gueuzerietilquin.be
Ontdek hier alle andere biertips.