Print Options:

Filet van hert met wintergroenten en saus van abdijbier

Filet van hert, een heerlijk winters gerecht met zoete smaken, bitter van het witlof en die zoetzure toets in de saus vraagt om een donker, rijk bier met karakter.

Ga daarom voor een stijl quadrupel, mijn aanrader is de Pannepot Reserva 2014 van de Struise Brouwers uit Vleteren. Deze brouwerij maakt veel parels van bieren, vooral hun vatgerijpte bieren zijn top, net zoals deze.

4 jaar gerijpt op eiken vaten en dat geeft die malse smaak aan het bier en extra veel aroma's. Trouwens een vaste waarde in de top 100 van beste bieren ter wereld. Het bier is wel enkel verkrijgbaar in de grote bierspeciaalzaken of zoek hem gerust online, het is de moeite waard.

Kan u dit bier niet vinden ga voor een andere stijl bier, een Gulden Draak quadrupel of een Gouden Carolus Classic past ook zeker bij filet van hert.

Ontdek alle andere recepten hier.

Recept delen op facebook!

Passende bierstijl ,
Gangen
Moeilijkheidsgraad Beginner
Time
Bereidingstijd: 20 mins Totale tijd: 50 mins
Aantal personen 4
Seizoen Winter
Description

Een culinair hoofdgerecht voor als het eens wat meer mag zijn maar met niet veel werk aan. Hertenvlees wordt jaar in jaar uit geïmporteerd maar geniet er toch vooral van als het wildseizoen aan de gang is.

Ingredients
    Ingrediënten
  • 4 stukken hertenfilet (+/- 120 gram)
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 400 g spruiten
  • 4 stronken witlof
  • 2 flesjes donker abdijbier
  • 100 g rood fruit (mag gerust uit de diepvries zijn)
  • 100 ml melk
  • 1 dash citroensap
  • 6 tbsp kristalsuiker
  • enkele klontjes boter
  • peper, zout en nootmuskaat
  • Extra benodigdheden
  • blender (Handig om een gladde puree te bekomen maar het is geen must)
  • aluminiumfolie
Instructions
    Voorbereiding
  1. Haal het vlees tijdig uit de koelkast zodat het op temperatuur is alvorens het bakken

  2. Bereiding
  3. Zoete aardappel

    Schil de zoete aardappelen, snijd in stukjes en kook in gezouten water tot ze gaar zijn. Doe in de blender met de melk, peper, zout en nootmuskaat en blend tot je een gladde puree bekomt.

    Als de puree te stevig blijkt kan u gerust wat extra melk gebruiken
  4. Witlof

    Verwijder de vuile bladeren, snijd de kern onderaan eruit en spoel. Plaats een ruime kookpan op het vuur en leg de stronkjes witlof hierin met een bodem water, de klontjes boter, suiker, peper en zout en citroensap.

    Gaar tot het witlof beetgaar is onder een aluminiumfolie maar zeker niet te ver want dit gaan we nog even aanbakken later met de spruiten.

  5. Spruitjes

    Kuis de spruitjes en spoel ze. Kook in gezouten water tot ze beetgaar zijn en spoel onmiddelijk onder koud water zodat het gaarproces stopt. De spruitjes worden later nog aangebakken in de pan met het vlees en het witlof.

  6. Vlees

    Kruid het vlees met peper en zout. Smelt boter in een pan en als de boter goed bruist leg je het vlees in de pan en schroeit het langs alle kanten goed dicht zodat er geen sappen verloren gaan.

    Eens geschroeid het vuur verlagen en dan laten bakken tot het vlees voor u de gewenste gaarheid heeft. Hertenvlees smaakt op zijn best rosé.

  7. Saus

    Haal het vlees uit de pan en houd het warm. Verhoog het vuur en blus met het abdijbier en voeg het rood fruit toe en laat even doorkoken terwijl u de bakresten met een spatel losmaakt. Met diezelfde spatel plet u het rood fruit wat zodat het meer smaak kan afgeven.

    Zeef de saus als ze voldoende is ingekookt voor u.

  8. Groenten

    Bak de groenten nog even goed aan tot ze wat gebruind zijn in goede boter en kruid met peper en zout.

  9. Dresseren
  10. Snijd het vlees in schuine plakken.

    Leg een flinke lepel of 2 puree op het bord en wrijf in 1 haal open. Schik het vlees dwars op de puree. Daarnaast schikt u de groenten en verdeel de saus rondom rond.

Bedankt voor de interesse!