Print Options:

Gebakken pladijs met tartaarsaus

gebakken pladijs met tartaarsaus

Het is nog niet lang geleden maar we geen terug eens voor pladijs! Deze keer wel een hele gebakken pladijs met tartaarsaus en lekkere krieltjes, puur van smaak, fris en overheerlijk. Pladijs of schol is terecht al een paar keer vis van het jaar geweest in België. De reden waarom is omdat het een van de meest gevangen vissen is uit onze wateren maar raar maar waar tegelijk ook een van de minst gegeten vissen.

Deze veelzijdige en stevige witte platvis is nochtans superlekker. Gebakken of gegrild op zijn gehaal, in mousses verwerkt of gepocheerd en gepaneerd zoals in dit recept... Het kan allemaal! Je hebt er ook amper werk aan als je hem net zoals ik gewoon bebloemd, kruid en in de pan bakt.

De verse tartaar die er bij komt vergt wel net iets meer werk hoewel dat toch ook echt meevalt. Een basis mayonaise met mosterd, eidooier, olie en azijn wordt daarvoor aangevuld met augurkjes, bieslook, ei, ajuin en kappertjes. Fris van smaak en zo goed. Wie graag ook groentjes bij de gebakken pladijs met tartaarsaus wil kiest misschien best voor een een gemengde salade met evt. een vinaigrette. Smaakt altijd en zo maak je het ook niet te zwaar.

Je kan als je wil een goede aardappelpuree of verse Belgische friet serveren bij deze gebakken pladijs met tartaarsaus maar om niet altijd te gaan frituren kies ik voor krieltjes, simpelweg beetgaar gekookt met wat bieslook, olijfolie en peper en zout. Meer moet dat niet zijn.

Wat de vis betreft, quasi elk viskraam op de markt of elke vishandel heeft die wel in huis en in de zomermaanden is hij op zijn best. Al kan je hem in bijna elk seizoen wel vinden. Zoals altijd geldt.. zorg voor verse vis met een blinkende huid die fris ruikt en liefst laat je hem kuisen bij de visboer zodat je geen ontdekkingen doet tijdens het eten.

BIERPAIRING : GEBAKKEN PLADIJS MET TARTAARSAUS & RÉMI (BROUWERIJ DE BOCK)

Bij een puur en eenvoudig gerecht als deze gebakken pladijs met tartaarsaus hoef je echt geen stevig of complex, bitter of zuur bier te gaan serveren. Ons land telt heel veel fijne blond bieren net zoals deze Rémi van brouwerij de Bock uit Beveren. Een verfrissend en smaakvol blond bier met kruidige en fruitige gisttoetsen dat alle ingrediënten goed laat doorsmaken maar zonder zelf in te boeten. Heb je deze niet ib huis, ga gerust voor een ander blond bier, maar blijf wel onder of net op de grens van 7% vol.

Recept delen op social media!

Ontdek hier alle andere recepten met bierpairing.

Passende bierstijl , ,
Gangen
Moeilijkheidsgraad Beginner
Time
Bereidingstijd: 15 mins Totale tijd: 45 mins
Aantal personen 4
Seizoen Suitable throughout the year
Description

Een eenvoudig en puur recept om deze lokale en veelzijdige vis op jouw bod te toveren.

Ingrediënten
    Ingrediënten
  • 4 gehele en gekuiste pladijzen
  • 600 g krielaardappelen
  • 2 eidooiers
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 2 tbsp mosterd
  • 2 gehele eieren
  • 1 grote augurk
  • 1 ajuin
  • 2 tbsp kappertjes
  • 1 bosje bieslookstengels
  • 1 dash azijn
  • Olijfolie
  • Bloem
  • Peper en zout
Bereidingswijze
    Bereiding
  1. Bereiding aardappelen

    Spoel de krielaardappelen goed af. Kook ze met de schil tot ze net niet beetgaar zijn. Giet af, en snijd ze in dikke plakken. Meng met een scheut olijfolie, kruid met peper en zout en doe er ook wat van de bieslookstengels er bij die je heel fijn snijdt.

  2. Bereiding vis

    Knip de eventuele vinnen die nog aan de pladijs hangen af. Spoel de vis en dep hem goed droog. Kruid hem aan beide kanten met peper en zout en bestuif hem als laatste met bloem.

    Smelt een klont boter en een goede scheut olie in een anti-kleefpan en bak de vis een vijftal minuutjes op beide zijden.

  3. Bereiding tartaarsaus

    Kook de 2 hele eieren hard gedurende een 10-tal minuutjes. Koel ze onder koud stromend water en pel ze effen aan. 

    Klop de eidooiers los met de mosterd, voeg dan al roerend en geleidelijk aan de olie toe tot je voldoende mayonaise hebt en ze niet te stevig meer is. Doe er desnoods een klein scheutje lauw water bij om dunner te maken en voeg azijn toe om de mayo bleker te maken en een frisse toets te geven.

    Pel en versnipper de ui, snijd de augurken fijn en hak de eieren. Versnipper de bieslook en voeg dit alles toe aan de mayonaise samen met de kappertjes.

  4. Serveren

    Leg de pladijs onderaan het bord. Doe er enkele lepels tartaarsaus bij en de krielaardappelen leg je ofwel gewoon op bord of je doet ze in een kommetje.

    Open en serveer het bier, smakelijk!

Bedankt voor de interesse!