Toch wel een van de lekkerste gerechten voor menig Belg waaronder mezelf. In dit recept met een heerlijke verse champignonroomsaus.
Schil de frietaardappelen, spoel ze en snijd ze in de gewenste vorm. Als je een frietsnijder hebt is dat uiteraard heel handig.
Spoel de frieten heel goed opdat alle zetmeel er af is en droog ze in een handdoek.
Warm de friteuse op tot 150°c. en pocheer de frieten tot ze zacht zijn (wat niet hetzelfde als papperig is uiteraard!)
Haal het vlees tijdig uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Borstel de champignons proper en snijd in kwartjes en pel en versnipper de sjalot.
Smelt een flinke klont boter in een pan op een matig tot hoog vuur.
Kruid het vlees met peper van de molen en zout.
Schroei het vlees kort aan beide kanten dicht maar zorg dat de boter niet verbrand. Vergeet ook niet de zijkanten te kleuren.
Haal het vlees uit de pan en laat het een half uurtje rusten onder aluminiumfolie. De pan met bakresten doe je nog niet eg.
Warm de oven op tot 180 graden met een lege ovenschaal er in.
Plaats de pan terug op een matig vuur en smelt er nog wat boter in. Stoof hierin de champignons aan en voeg na enkele minuten de sjalot toe en laat die kort mee stoven.
Blus met het scheutje cognac, als je wenst kan je dit flamberen maar let wel op dat je dit niet onder de dampkap doet. Voeg daarna de wijn toe.
Zorg dat de frietketel opwarmt tot 170°.
Laat de wijn wat verdampen, voeg de room toe en kruid met peper, zout, tijm en rozemarijn. Laat kort even koken en zet op een heel laag vuurtje.
Plaats de steak in de ovenschaal en gaar hem verder in de oven. Hoe lang dat is hangt af van de bakwijze en dikte van de steak.
Een 5-tal minuten volstaat dikwijls voor saignant, 7 minuten voor à point en 3 minuten voor bleu. Voel alleszins aan de steak door zacht in de zijkanten te knijpen met je vingers.
Bak de frieten goudgeel en laat ze uitlekken.
Serveer met zongerijpte tomaten of een salade.
Bedankt voor de interesse!